Hoe Alibaba sadisten kweekt

Laatst gewijzigde datum

Laat ik maar meteen toegeven, ik heb het niet op websites waar vooral absurd goedkope, milieuvijandige rotzooi wordt verkocht. Bedrijven als het Chinese Alibaba opereren totaal gewetenloos, niet alleen als het om het milieu gaat. Neem de verkoop van Squid Game-speelgoed. Als een Nederlandse speelgoedwinkel jodensterren en nazi-uniformpjes als kinderspeelgoed zou aanbieden, zou het land terecht te klein zijn.

Squid Game is een populaire, nogal heftige Koreaanse serie op Netflix over een spel waarin mensen met schulden de kans krijgen rijk te worden door elkaar uit te moorden. Het spel begint met een paar honderd deelnemers, die mogen toezien hoe kampbeulen de verliezers door hun hoofd schieten, waarna de spelers elkaar mogen afmaken. Je reinste fascistische dystopie, behalve voor aanhangers van de ultieme vrije markt en echte fascisten… die komen vast en zeker klaar bij dit soort visueel sadisme. Het schijnt de best bekeken Netflix-serie ooit te zijn.

Internet-middenstanders als Alibaba kennen hun pappenheimers. En waarom niet? Wat heb je aan geweten als je een paar grijpstuivers extra kunt pakken. Vergeleken bij Alibaba en consorten is Sywert van Lienden een heilig CDA-boontje. Waarom ben ik dan toch geschokt bij het per ongeluk ontdekken van Squid Game-speelgoed op Alibaba – ik belandde er voor een ander artikel dat ik over deze misselijkmakende digitale marktplaats vol milieuverpestende en geestondermijnende plastic rotzooi wilde schrijven.

Geschokt ben ik. Ouders die dit soort troep aanschaffen moeten wel erg ziek zijn in hun hoofd, of ongelooflijk debiel. Makers/verkopers van dit speelgoed zijn immorele geldwolven, geen haar beter dan de fictieve entrepreneurs achter Squid Game. Een vergelijking trekken tussen de holocaust en het sadistische ‘inktvisspel’ gaat ver… te ver. We hebben al genoeg antivaccers die met gele jodensterren paraderen. Maar de vraag rijst wel, what’s next on Alibaba? Jodensterren en nazi-uniformpjes? Mein Kampf als geinig stripverhaal voor kleuters? Miniatuur-gaskamertjes als zwaar plastic presse papier. Zou me niks verbazen, want handel is handel.

De Zuid-Koreaanse makers van Squid Game willen juist waarschuwen. De serie maakt pijnlijk duidelijk in wat voor doorgedraaide competitiemaatschappij we leven, waarin grootgraaiers door VVD/CDA/D66-politici op het schild worden gehesen, terwijl mensen die van uitkeringen en toeslagen moeten rondkomen als misdadigers worden weggezet. Zie de toeslagenaffaire. The winner takes it all zong dat vreselijke ABBA, de band die de start inluidde van een in moreel opzicht leeg neokapitalisme.

So the winner takes it all
And the loser has to fall
Throw the dice, cold as ice
Way down here, someone dear
Takes it all, has to fall
And it’s plain, why complain?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.