Journalist/politicus

Welkom op mijn blog. Veel artikelen gaan over journalistiek én politiek. Ik ben nu eenmaal journalist, met een achtergrond als media- en taalonderzoeker. Verder ben ik op bescheiden schaal politieke actief, tegenwoordig vooral in Hilversum. Sommige lezers zullen mij uit de Amsterdamse politiek kennen, waar ik twee termijnen in de deelraad van Amsterdam-Centrum zat, plus nog één jaar in de bestuurscommissie van stadsdeel Centrum.

In de hoofdstad verschijnt ook het maandblad waar ik sinds 2007 leiding aan geef: MUG Magazine. De Amsterdamse MUG vierde in oktober 2018 zijn 30-jarig jubileum en is het enige onafhankelijke maandblad in Nederland – met 40.000 lezers per maand – dat zich op minima richt en op mensen die zich voor de samenleving inzetten. De allereerste MUG verscheen overigens in 1984 in Den Haag.

Een journalist dient zijn politieke voorkeur te verbergen, heb ik ooit geleerd. Ik ben het daar niet altijd mee eens, althans niet met de eenvoud van die stelling. Mijn lezers – van MUG Magazine – mogen weten dat ik sociaaldemocraat ben. Dat ik in mijn vrije tijd voor de PvdA actief ben, zullen de lezers van MUG Magazine niet merken. Als journalist en hoofdredacteur ben ik onpartijdig. Dat ik sociaaldemocraat ben, kan de oplettende lezer uit mijn stukken – en niet alleen uit mijn hoofdredactionele commentaren – wel degelijk opmaken. Is dat erg? Is het erg dat De Telegraaf een rechtse krant is? Laten we gewoon eerlijk tegen elkaar zijn, in de politiek en in de journalistiek.

Mijn journalistieke cv:
– sinds 2007 hoofdredacteur (tevens directeur) van MUG Magazine
– 1999-2005 redacteur, eindredacteur en adjunct-redactiechef Amsterdams Stadsblad (Parool/Weekmedia)
– 1989-1999 mediaonderzoeker en -woordvoerder stichting Anti Discriminatie Overleg
– 1986-2007 incidenteel freelance werk (diverse bladen en kranten, waaronder De Waarheid), meestal naast ander werk in vooral het onderwijs
– 1975-1976 leerling-journalist Helderse Courant