ID106 Grensovergang Pakistan-India

In 1979 maakte ik een reis naar India, in het spoor van meer langharige generatiegenoten. Na een lange, trage wandeling door de benauwende hitte van de aanstaande moesson in het stukje niemandsland tussen Pakistan en India bereikte ik de grenspost. Een grensdokter vroeg mij naar mijn pokkenstempel. Die had ik niet, want sinds enige tijd was inenting tegen pokken niet meer nodig voor een bezoek aan India. De arts knikte zorgelijk: “Dat klopt, het is niet meer echt verplicht.” We raakten aan de praat, nadat hij mijn vaccinatieboekje toch nog even had geïnspecteerd. “Gelooft u in het hiernamaals”, voeg hij, “of in reïncarnatie misschien?” Geheel naar waarheid antwoordde ik nergens in te geloven. Hij keek mij vriendelijk doch ernstig aan: “Zegt u dat alstublieft niet in dit land. Zeg maar dat u christen bent, katholiek of zo. Maar niet dat u atheïst bent want dat kan u duur komen te staan.” Ik keek hem verbaasd aan. Hij vervolgde: “India is een tolerant land, hier leven moslims en hindoes, maar voor ongelovigen is hier geen plaats.” Ik vroeg hem wat mensen echt bezighield. Hij antwoordde: “Ach, wat iedereen bezighoudt: eten, drinken, een dak boven je hoofd, een toekomst voor onze kinderen, een beetje vrijheid…” Maslow, knikte ik begrijpend. Zonder nog maar iets van het land te hebben gezien begreep ik dat Maslow nog ver weg was en betrad de Punjab, op weg naar de Gouden Tempel.

Geef het door

Be the first to comment on "ID106 Grensovergang Pakistan-India"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.