Bewonersparkeren is zo gek nog niet

HILVERSUM – Tijdens de behandeling van de koopzondag in de raadscommissie van mei spraken centrumbewoners hun ergernis uit over het betaald parkeren op zondag. Nee, ze hebben niets tegen koopzondag maar wel tegen het idee dat zij voor de kosten moeten opdraaien, met de nodige overlast op de koop toe. PvdA-Hilversum heeft ook niets tegen koopzondagen, mits de rekening niet bij de bewoners wordt gelegd.

Verjaardagen en familiebezoek werden op zondag gepland, want dan was het gratis parkeren in het centrum en de schil, behalve natuurlijk op die ene koopzondag per maand. Maar nu de winkels iedere zondag open zijn, is het betaald parkeren stilletjes uitgebreid tot zeven dag per week. Afgelopen half jaar, tijdens de zogenaamde proefperiode, zijn er al boetes uitgedeeld. Mogelijk onterecht. Na vragen van de PvdA zegde wethouder Wimar Jaeger toe een en ander te zullen uitzoeken.

Betaald parkeren op zondag is op zich niet vreemd, vinden ook bewoners. Waar ze ook niet op zitten te wachten is dat de weinige parkeerplekken op straat continu door winkelend publiek worden ingenomen. Dat laatste dreigt overigens wel in de schil te gebeuren, want de wethouder heeft bedacht dat het parkeren daar iedere zondag gratis zal zijn. Bij wijze van proef, dat dan gelukkig weer wel.

Er is een alternatief. Een inspreker die in het centrumgebied woont, opperde: “Voer gewoon vergunninghoudersparkeren in, met bezoekerskaarten voor vrienden en familie.” Meer steden hebben dat, zoals in Bussum. Vergunninghoudersparkeren, ook wel ‘belanghebbendenparkeren’ of kortweg ‘bewonersparkeren’ betekent dat alleen bewoners en ondernemers met een parkeervergunning in bepaalde straten mogen parkeren. Ook voor het centrum van Hilversum een logische gedachte. Bewoners krijgen één of meer parkeerkaarten die ze aan hun gasten kunnen geven, of ze krijgen korting via een parkeer-app of beide.

De prijs voor de vergunning moet natuurlijk wel gelijk blijven want, zoals gezegd, de PvdA wil niet dat bewoners opdraaien voor de extra openingstijden en daarmee hopelijk extra omzet voor ondernemers. PvdA-Hilversum vindt sowieso dat alle extra kosten die de gemeente maakt om winkels langer open te laten zijn met de ondernemers verrekend moeten worden en niet ten koste mogen gaan van de bewoners.

Joop Lahaise
woordvoerder BWSO
PvdA-Hilversum

Geef het door

Be the first to comment on "Bewonersparkeren is zo gek nog niet"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.