Het milieu: wie betaalt de rekening?

Een van de belangrijkste thema’s in de onderhandeling tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks is het milieu. De verschillen tussen de partijen, grofweg tussen de conservatieve en progressieve, zijn groot. GroenLinks wil – om maar eens een VVD-term te misbruiken – stevig ‘doorpakken’ in het verduurzamen van de economie en het halen van CO2-doelstellingen. VVD en naar het schijnt vooral ook CDA trappen op de rem. Een beter milieu is natuurlijk prima maar liever via verhoging van belastingen en ondernemerskosten. Toch zal de uitkomst, als het de partijen lukt om tot een akkoord te komen, met grote waarschijnlijkheid in de portemonnee worden gevoeld, vooral door degenen het al niet zo breed hebben.

Nu al geldt dat huishoudens met lage inkomens relatief meer betalen voor verbetering van het klimaat dan rijkere gezinnen, hoewel ze het minst vervuilen. Bedrijven betalen minder energie- en klimaatbelasting dan consumenten, terwijl ze meer vervuilen. Dat staat in een rapport dat onderzoeksbureau CE Delft en de Universiteit van Amsterdam in opdracht van Milieudefensie maakten. De overheid probeert met heffingen op fossiele brandstoffen en met subsidies en belastingkortingen op duurzame energie het gedrag van particulieren en bedrijven te veranderen. Maar terwijl de lagere inkomens nauwelijks profiteren van bijvoorbeeld subsidie op zonnepanelen of belastingkorting op elektrische lease-auto’s, betalen ze wel de heffingen. Rijkere huishoudens profiteren juist wel van de voordelen.

Die ongelijkheid neemt de komende jaren alleen maar toe. De rijkste tien procent betaalt nu 1,5 procent van het inkomen aan kosten voor het klimaat, de armste tien procent vijf procent. Zij zijn een relatief groot deel van hun inkomen kwijt aan de energierekening. Door oplopende heffingen zullen zij bij onveranderd beleid in 2050 meer dan 17 procent van hun inkomen kwijt zijn aan het klimaat, de rijke huishoudens vijf procent. De onderzoekers doen in het rapport verschillende voorstellen om de kosten voor het klimaat beter naar draagkracht te verdelen.

Het is te hopen dat met name GroenLinks en D66 zich hiervan rekenschap geven wanneer ze nieuwe – en overigens zeer noodzakelijke – milieumaatregelen uitonderhandelen. Het milieu is te belangrijk om straks oorzaak te zijn van een nieuwe, keiharde kloof tussen rijk en arm. Als vooral jan-met-de-pet voor het milieu mag opdraaien, terwijl wie toch al rijk is bijna gratis in een gesubsidieerde Tesla zoeft, zal zich dat vertalen in nog meer wantrouwen jegens de politiek.

 

 

Geef het door

Be the first to comment on "Het milieu: wie betaalt de rekening?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.